Det är så förbenat gott. Och härligt. Nu när våren smyger kring knuten och luften börjar kännas lite, lite varmvare. Att slå sig ner, på något varmt och mjukt. Lite hemkokt saft i glasflaskorna till ungarna. Kaffe till oss andra. Fram med tillsammans-med-barnen-bakade kakan och klara färdiga njut, -Ett klassiskt Bro-fika!

Kan aldrig bli fel. En utav våra favoritkakor, som både är himlagod, smakar barndomens mormor och som på kuppen görs i ett knyck?

Sockerkaka! .. med en tredjedel av smeten som blandas med lite kakao, får man en fräsig..

Sockerkaka.. eller Tigerkaka, du väljer!

Ingredienser:
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • För tigerkaka; 2 msk kakao.
Gör såhär:

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt (miinst fem minuter räservispande! Det här ju här man sätter fluffet på kakan!). Blanda ner smält smör och mjölk. Rör ihop dom torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Vill du nu bara ha en klassisk sockerkaka, häller du all smeten i en smord form och gräddar i cirka 25 minuter på 200 grader.

För Tigerkaka? Ta en tredjedel av smeten i en annan bunke och blanda med två matskedar kakao. Häll den ljusa smeten i kakformen och den chokladiga smeten över. Rejsa runt med en gaffel i formen för att sprida ut tigerränderna. Skjutsa nu in i ugnen, i cirka 25 minuter på 200 grader.

Ps! Min favorit är att smöra formen och sedan ”bröa” med kokos! Så gott!!

Njut av er lördag! Det ska vi. Barnen pigga och med sina söta morgonfrillor. Och jag och mannen, med lite grusiga ögon.., då Brandismannen fick larm och kutade ut genom dörren 01.15 i natt och kom tillbaka tre timmar senare. Hemska timmar att vara uppe och göra något vettigt, va!? Barnen hörde i vanlig ordning ingenting av det där oljudet, men själv låg jag bara och hade ont i magen av oro. Ovettigt. Men typ ofrånkomligt hos denna fru. Är ju så himmelens rädd om min M och det känns alltid så kusligt är jag ser honom i ilfart åka ner mitt i natten på stationen, följa dom blåblinkande ljusen från brandbilarna som lämnar byn och inte ha en susning om var han är på väg. När jag väl somnade, mardrömde jag om hur mannen räddade liv och samtidigt utsatte sitt eget. Hu.
Det är morgon nu. Lördagsfrukost ska dukas fram och kaffe bryggas, åhå det blir gott! Solen skiner och det är sannerilgen bro-fika-feeling på denna lördag!

Ta hand om er och god helg!


Emmeli

G-VMBJT57ZE4