-Äppelskörden!

Så rolig. En riktig höjdpunkt på året.

Det går i ett huj att plocka en mängd. Barnen älskar att vara med. Det klättras och leks och plockas och plockas, högt och lågt… och sen mustas det! För som sagt, äppelmos.. det gör vi faktiskt inte av vårt eget träd då vi har möjlighet att plocka en ljusare, mildare äppelsort från granngårdarna som det blir så, så gott mos utav.

Det största äppelträdet vi har är av sorten Säfstaholm, en syrligare, rödare variant som det blir så himmelskt god must utav. Och kaka och paj, förstås! Torka. Eller bara att äta som dom är.

Det här med äppelskörden.. är inte gjort på en dag.. nej. Vårt stora äppelträd är gigantiskt. Huset är nästan tio meter högt och ni ser ju…trädet är där uppe i nocken och svajar och i år dignar trädet av äpplen mer än någonsin under våra år här på gården.

Vi tar det i etapper. Och årets etapp ett, allra första mustdagen, gjorde vi tillsammans med familjen B häromdagen. Oooh sicken skitmysig dag det var!

Nu hade vi just proppat i oss grillade korvar med bröd som om det inte fanns någon morgondag (småttingfamiljer ni vet.. ”vad vore livet utan korv, på längden och tvären?” ;)).

Nu var vi i full gång, hela gänget! Iver, iver, iver.

– ”skit också, nätet till plockaren pajjade.. ja drar och fixar det”, sa fixar-M och drog iväg med bestämda steg. Snabbt åter med hel mojäng igen, bra för att kunna nå högre upp. Annars plockar vi för hand.

Sådärja. En stunds vila på pappa J´s mage, menade Lill-Olof var en god idé mitt i allt. Medan, sköljdes och delades äpplen i halvor och kvartar.

Nästa steg är sedan att mala äpplena i fruktkrossen.

Och slutligen pressa sönderkrossade äppelbitarna i fruktpressen.

Och ut kommer…?

Sagolikt god äppelmust!!!

Det är så enkelt. Så vackert. Så gott.

Att till sist fika nybakt äppelkaka..

… och sörpla nypressade äppelmusten till..

kära hjärtanes.

”Det syns knappt att vi plockat något”, konstaterade hon med knuten på sned precis som vanligt. Hoppas att vi hinner ta reda på så mycket det bara är möjligt. Glad att ha kunnat dela med oss lite härs och tvärs också.

Tack stora äppelträdet för att du skänker oss glädje året om. Det är så fantastiskt när det blommar. Att somna och vakna till synen. Mindre vackert är det inte, när det dignar av frukt. Eller gnistrar i vitaste snö….

Har du något träd du är sådär lite extra kär i?

Emmeli

G-VMBJT57ZE4