Åhå, den första majveckan, var som ett långt marathon.

Många punkter vi skulle ta oss förbi. Energitjuvande. Och sen en hel del extra inbokat i det vardagliga schemat, där ju livet susar som det är i vanlig fall. Vi tog en dag i taget. Fångade guldstunder, betade av jobbigheter, försökte komma ihåg att stanna upp, det är ju MAJ nu!? Vindarna var kyliga.. men plötsligt, lagom till veckoslutet, så kom värmen. Tranorna tjavar på åkrarna i kring, humlorna surrar, björkens knoppar håller så sakteliga på att bli gröna..

Vi tar en kik på några glimtar från veckan som gick;

Den allra första majdagen. Alla hemma, förstås. Det blåste isiga vindar men vi trotsade, med en cykeltur runt byn och barnen fick välja glass på affären innan vi cyklade hemåt igen. Ett litet äventyr, som uppskattas massor.

Det blev tisdag och vardagen drog igång. Här hemma påbörjades årets vårstädning av gården. Jag stod och suckade en stund just precis här, men äsch.. sinom tid kommer det här efter-vinterns-grävande-kaoset, att vara borta.. kanske hittar vi på något ännu bättre av denna infart, när vi ändå är igång.. nåväl, tänkte jag och krattade vidare.

Skolvägen hem.

”Finn ett fel”… -Virvelvinden, min minsta trädgårdshjälpreda rymde in i odlingsrummet där det höll på att svämma över av oskolad plant…

Snabb, plockig, vardagsmiddag när matlagningslusten tröt till fördel för en massa andra majbestyr, både inne och ute. Dessa färska hamburgare är ett gott snabbtips!

En sväng under veckan var det bara Lillminsting och mamman hemma. Så himla ovanligt. Men fint för oss alla på var våra fronter.

Under torsdagen lät jag mina luktärter få flytta ut, i vanlig ordning. Tåliga små liven. Dom klarar många minusgrader. Och enligt prognosen skulle det som mest bli någon minus, bra mjukstart. Men tyvärr, blev det en rejäl köldknäpp och 8 (!!) minusgrader. Hade luktärterna fått flytta ut tidigare under våren, hade dom kanske ändå klarat sig, för det här är tåliga rackare.. men minus åtta är precis gränsen. Nu hade mina inte hunnit härdas ett endaste dugg och chocken blev för stor mellan inne och ute, så precis varendaste luktärt dog för mig.

Men vet du! Jag kunde inte bry mig mindre. Tråkigt förstås. Men jag hade just fått svar på min hjärnröntgen att allt såg fint ut, det övervann luktärtsdeppen med ens.

Nu var vi inte längre oroliga över mig egentligen, livet har återvänt gott för mig och oss senaste månaderna.. utmattningssymtomen har backat.. men det kan räcka med några för jobbiga nyheter några dagar i rad, eller så.. så gräver oron i mig. Och ni vet hur det är, när man gjort en undersökning av något slag, ”tänk om”-tankarna börjar snurra. Beskedet var såå gott.

-Här i bild; en trött och tacksam, tacksam, tacksam mor som blundade mot fredagssolen. Jag försöker också hitta ett hållbart förhållningssätt till det eländiga i världen… vi tvingas helt enkelt förhålla oss till alltihopa, ”som det egentligen alltid har varit”, som en människa sa till mig. Och på ett sätt är det väl så. Låt oss leva, en dag i taget, ett ögonblick i sänder. <3

Vi skålade för livet till fredagsmiddagen och sen dukades det upp för spa! Under torsdagkvällen hade vi nämligen varit på (samt varit med och arrangerat då vi är engagerade i byns föräldraförening) årets vårsoaré för skolbarnen. Där, kunde man i lotteriet vinna så otroligt fina priser. Vi vann ett spa-kit, för fossingarna. Perfekt ju!

Lördagen var en riktig umgås-dag. Halva dagen här hemma tillsammans med kusin E och hans A.

Vi stekte vitkål, gul lök, paprika och köttfärs i redigt med smör, på muurikkan. Fyllde pitabröd och toppade med en rejält vitlökig dressing. Smart att stoppa pitabrödet i kaffefilter, va! Det är min finurliga svägga som lärt oss det!

Magisk (får man säga så om något man gjort själv? Jaa det tycker jag!) god bärpaj med vaniljglass till efterrätt. Har nu gjort detta knäcktäcke två helger i rad, till valborg med äpple inunder och nu med blåbär. Så gott recept, tänker att jag ska dela det med er nu inom kort!

När vi hängt klart kramades det hejdå och sen tjavade vi drömgårdare vidare till ”Pinglan-grannen”, hjälpte till med lite fix och blev bjudna på middag. Fy tusan, så lyxigt!

Söndag och inte ens vilodagen var oplanerad. Vissa av oss drog iväg och sjöng på gudstjänst medan vissa stannade hemma och fortsatte kratta och någon fick också livets första egna glass. Mäkta stolt!

Jag norpade åt mig ett helt gäng timmar här inne också. Alla småplant fick flytta ut till växthuset och hundratals småplantor skolades om.

Under helgen har den skäggige ordnat med alla möjliga gårdssysslor. Sommarvattnet till hästarna till exempel, under vintern har vi en eluppvärmd balja som fylls minst en gång om dagen, där hästarna får dricka ljummet vatten än hur vinterkallt det är runtom, men nu är det stora badkaret som gäller och det känns alltid så nymodigt och somrigt när det kommer fram! Avslutade söndagen här, med lillplutten på ryggen, tjavandes hästhagarna runt för att kolla stolpen efter vintern..

Nu väntar en ny vecka på oss, .. önskeplaner? Ja, visst!

Önskeplaner för vecka 19

-Njuta maj, en dag i sänder!

-Packa undan dom sista vinterpinalerna! Tvätta bort ullsäcken, hänga undan gårdsoverallerna.. och jag längtar efter att byta ut vintergarderoben och flytta in alla sommarkläder.

-Skola plant! Tycker att det går som hejsan i år! Förra året hade vi inte hunnit få växthuset vi denna tid, men i år har vi det på plats och just det; plats finns för den lilla planten, kul!

-Fota och filma och skriva för ett helt gäng maj-kampanjer. Uppskattar enormt att ni möter min väl valda reklam, så fint!!

-Möta majhelg där delar utav drömgårdslivet ska dra iväg på äventyr! Längtar!!

Önskar er alla en god, god majvecka! Njut, njut, njut allt du bara kan! I det lilla, för livet susar för oss alla, så är det. Men du vet, en kaffekopp ute på bron istället för inne. Innan du hoppar in i bilen på väg mot jobbet, ta ett djupt andetag.. och lyssna? Hör du fåglarna? Känner du att vinden är ljum mot kinden? Här och nu:a, du vet. Och du! Det var bara ett tips från en livsnjutare till en annan. För DU, gör ju PRECIS som du vill!


Hörs, hej! 😉


Emmeli

G-VMBJT57ZE4