Vi har sagt tack och hej till vårens sista månad, ljuvliga maj… och idag, är det sommarens första dag.. eller nu hann det bli den andra junidagen, då hela bloggsystemet jag använder, stängdes ner igår plötsligt. Nåväl.

Denna sagolika månad har börjat hejdlöst stormigt, snorkall blåst därtill. Jag vill tipsa er om att ta hand om några knippen med små, späda nässlor. Koka soppan där du liksom inmundigar en dos sommarkick, fylld av vitaminer!

Och till soppan, bakar du ett enkelt men så väldigt festligt bröd. Brödsnurror! Att breda smör och hyvla en god ost på.. och doppa i soppan!

Här kommer två pangrecept!

Nässelsoppa!

Plocka 2 liter, späda nässlor som du sedan sköljer noga och tar bort eventuella rötter och grova delar ifrån. Bra trädgårdshandskar är sannerligen att föredra!

Koka upp 5 dl vatten och salta lätt. Lägg i nässlorna, lite i taget utefter hur dom sjunker ihop och låt koka nässlorna i 5 minuter. Sila sedan av kokvattnet och spara det.

Tag en stor kastrull och lägg en redig smörklick där i. Fräs 2-3 hackade scharlottenlökar tillsammans med nässlorna.

Strö över 2-3 msk mjöl och späd med nässelspadet sedan.

Smula ner 2 buljongtärningar (hönsbuljong eller grönsaksbuljong, välj själva!).

Späd nu med grädde och vatten utefter tycke och smak. Några deciliter grädde och cirkus 5 dl vatten, skulle jag gissa..

Salta och peppra!

Låt koka några minuter.

Mixa soppan till önskad koncistens.

Toppa med kokta ägghalvor, hackad gräslök och en klick crème fraîche.

Mmm, sommar i en soppa!

Brödsnurror!

(ca 24 stycken)

Du behöver:

50 g jäst
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
1 msk honung
12 -13 dl vetemjöl, allra helst manitoba cream
2 tsk salt
50 g mjukt, rumsvarmt smör

Pensling :
1 ägg
sesamfrö

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.  Ljumma upp vatten och mjölk till 37 grader.
  2. Lös upp jästen med lite utav degvätskan, innan du häller i resten av degvätskan. Tillsätt honung, mjöl och salt och börja arbeta ihop degen.
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills du har en smidig och följsam deg som släpper från kanterna från bunken.
  4. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
  5. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar, rulla varje del till en rulle och dela i 12 bitar. Rulla varje bit till en avlång rulle på ca 30 centimeter. Vik ”långa degmasken” på mitten och snurra ändarna om varandra. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön.
  8. Grädda snurrbrödet mitt i ugnen cirkus 8-10 minuter, tills snurrorna har fått fin färg.
  9. Låt svalna å länge du kan innan du sätter tänderna i dessa otroligt goda och så ROLIGA soppbröd! Ät på stubberten och frys in resten, perfekt att kunna ta fram nästa gång det är dags för soppa!

Att bokstavligen kunna sörpla i sig en sommarkick och doppa goda snurror i den gröna soppan. Så himla charmigt! Hoppas att ni också kommer vilja prova detta!


Emmeli

G-VMBJT57ZE4