(Inlägget är i betalt samarbete med Impecta Fröhandel)

Rosenskära, ’Xanthos’

….Vi är mitt i skördetid och det blommar och växer i massor.

Alldeles i början av augusti fick ni följa med på en tur i köksträdgården, så jag tänker att vi gör en redig runda nu igen, sista augustidagen till ära… samtidigt gör jag en liten utvärdering av årets odling och i farten, kommer ni att få passande recept!

Stig på!

Glöm inte att dofta luktärterna när du går genom grinden…

-tänk, till sist drog favoritblommorna igång att blomma.

För ja, det kan vi nog alla konstatera.. att sommarvädret varit speciellt?

Vissa blomster och grödor har mått bättre än någonsin, medan det varit lite tuffare för andra. Som luktärterna. Det tog lång, lång tid innan dom ville blomma rikligt här för oss.

Vi satsade verkligen på sockerärterna i år och sådde tre olika sorter och kan, hela familjen, mumsa sockerärter tills vi blir less, dagligen. Dessa mindre sorter är goda.. men alltså, jag har hittat en ny favorit i år;

’Corne de bélier’

Läser man beskrivningen inne hos Impecta står det; Kulturarv. Från 1860-talet. Hög. En historisk gourmetsort, med stora, krispiga baljor med trevlig sötma. Goda att äta färska, wokade, lättkokta med smör etc.

Instämmer. Denna ska sås nästa år också!

I ett hav av grönkål.

Grönkål har vi som topping på pizzan, bara som sallad, i pastasåsen och ugnsrostar med rotsaker, förstås.. men pass opp, bara precis sista lilla minuten i ugnen, annars bränns det lätt. Grönkålschips är jag nu sugen att prova.

Minns ni att jag pratat om ”En blomstrande köksträdgård”?

Att jag i vissa bäddar försökte knåpa ihop så kål skulle växa bland blommor, högt och lågt? -det funkade ju! Så otroligt charmigt och vackert.

Här, grönkål, vit praktvädd och ringblommor av olika sort; Orange Flash i vänstra bilden och Snow Princess i den högra.

Något som inte gått bra alls i år, är mina ’Zinderella Lilac’, denna ljuvligt söta zinnia.

Småsniglarna som jag brottats med har förlorat matchen med mig på dom flesta håll.. men denna kära lilla zinnia som ni ser i bild, är en utav väldigt få som fick bli sitt vackraste. Men visst är den helt bedårande söt?

En bädd som ser helt eländig men levererar mat i alla fall. Det är bädden med harrisar!

Låt oss ta den som en liten påminnelse på, att det inte är så (o)gräsligt noga med ogräsrensning, det ska inte vara det som stoppar dig från att prova odla i alla fall, det blir nämligen mat där i alla fall!

Som sagt, såhär är trädgårdslivet. Jag har hittills inte varit med om ett trädgårdsår där PRECIS ALLT går som hejsan under ett och samma år. Det är lite charmen med det hela.

Jag har njutit av varje blomsterbukett jag bundit. Nu ska ni få ett tips av mig, en ny blomstersort som jag fastnat så för i år. Jag valde att satsa lite mer på själva fyllet i mina buketter i sommar..

Harört!

Så himla piffig i bukett. Så vackra i bladen också. Nästan lite eucalyptusliknande! Lätt att driva upp var den också. Ny favorit!

Tillsammans med dahlior i olika storlekar, floriga gräset (jungfruhirs ’Fontaine’), slöjsilja, citrongula rosenskära du såg i början av inlägget och risp. En favoritkombo i sommar!

Välkomna åter nästa sommar, risp och jungfruhirs!

Den här bädden har jag njutit extra utav. Den med broccoli, astrar, varmgula zinnia och maffiga solrosorna.

Röda solros (’Red Sun’) tillsammans med Broccoli.

Otroligt god känsla att kunna gå ut i sin lilla köksträdgård, plocka in både huvud-huvuden från broccolin och några nya sidoskott som kommit.. ja till och med det som gått i blom går ju att ta med sig in i köket. Tillsammans med lite lök och färskpotatis, buljong, vatten, grädde, salt och peppar.. så blir det en helt himmelskt god middag. Vår egen broccoli, att koka soppa på. Wow!

Vi har ett helt snår av zucchini.. som väntar på skörd. Rivas, till vinterns köttfärssåser och brödbak. Och den HÄR kycklinggrytan.

Men det absolut bästa jag vet att göra av denna grönsak, är Falsk Ostkaka (recept HÄR), har du inte provat den kakan så är det nästan en order.

Just nu, ett hav av fluffiga astern ’Chamois Turm’ bredvid söta zinnian ’Isabellina’ (som faktiskt klarat sig från snigelbråk)

Något vi knaprat hela sommaren, är denna plocksallat. Den får komma åter nästa år, så otroligt trevlig. Både vacker att se på och god att äta. Och som ni ser har jag redan nu preppat inför ny odlingssäsong.

Salad Bowl Rossa

En titt in i växthuset också… först kom det knappt några tomater alls, då tog jag mod till mig och knipsade topparna rejält, RÖJDE verkligen.. och kära hjärtanes vad det kommit tomater nu, som ännu är gröna… nästa år ska jag vara tidigare på toppandet.

Hjälp mig, vad gör jag bäst och helst med dom?

Njuter gör vi också av smånävar fyllda med varma småtomater och ljuvliga gurkor.

Nu tjavar vi strax nedanför växthuset.. där vi fräste ett nytt litet land i våras… där vi sådde, när det var så förskräckligt torrt och sen kom frön och ogräs igång i samma fart, ni minns?

…där vi inte trodde att det skulle komma en enda endaste liten rödbeta… där poppar det både små polkabetor och en större klassisk variant.

Bland det godaste jag vet, att ugnsrosta rödbeta och ha till en god fetaostkräm.. ”plåtmat”, .. (HÄR finns ett rysligt bra recept!)

Att vi med hjälp av bra frön, god jord, lite hästskit, sol och vatten.. kan skapa oss denna lycka!

Jordiga händer. Möra kroppar. Dansande själar. Nu hoppas jag på en varm september så njutet bara får fortsätta, länge, länge.

Det har varit en fröjd att få vara ambassadör för Impecta Fröhandel ännu ett år och ni som följt mig sedan alltid, vet att dessa fröpåsar alltid, alltid synts hos oss. Det finns en anledning till det. Jag är alltid så nöjd, helt sonika. Annars skulle jag inte tipsa er om det. Kanske är du nu pepp på att preppa med fröer du inte vill glömma att du önskar till nästa år såsom jag har gjort eller norpa god rabatt på vårblommande lökar och knölar, kanske?

Ta er en god kik inne hos Impecta nu då, välkommen in dit via länken HÄR!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4