Jag och barnen fick feeling och satte en lussedeg idag.
Saffransbrödet, trots stora mängden, håller på att sina i frysen och såå kan vi ju bara inte ha det. Jag lever ”Bullmamma”-drömmen all in just nu, som ni förstår. Älskar att duka upp med mellisfika till ungarna och deras gullvänner.
Idag blev det alldeles vanliga, klassiska Lussekatter.
I lika många olika former, som det blev lussekatter. Så jädrans skitgulligt!
Junihjärtat. Mycket nöjd och koncentrerad i bagarbestyren.
Pensla med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker. Och förstås nån plåt utan pärlsocker och med russin istället, till den skäggige.
.. och trots att det började närma sig snart-laga-middagstid, så struuntade vi i det. Och moffade nybakta Lussekatter med kall mjölk till. Kära nån, så gott!
Receptet är klassiskt. Men vi hivar i vår superingrediens. Vänta så ska ni få receptet!
Himlagoda Lussekatter!
Ingredienser (till ca 40 stycken)
- Ca 15 dl Vetemjöl
- 200 g rumsvarmt smör
- 5 dl mjölk
- 50 g (1 pkt) jäst (gärna för söta degar, men det är inget måste!)
- 1 g saffran, (2 pkt)
- 1 tsk salt
- 2 dl strösocker
- 1 ägg till degen
- ägg till pensling
- Pärlsocker och russin till garnering
Gör såhär:
1. Värm mjölken till 37 grader och strössla saffranet där i.
2. Smula jästen i en degbunke och höll över lite av saffransmjölken, rör så att all jäst löst sig. Häll sedan på resten av saffransmjölken.
3.Tillsätt övriga ingredienser; rumsvarmt smör, socker, salt, mjöl och ett ägg (superingrediensen! .. det här gör susen för en ljuv vetedeg, lovar!)
4. Arbeta degen tills den är smidig, ungefär 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den kan vara ganska lös, det ger ett saftigare bröd. Det rumsvarma smöret gör (till skillnad från helt smält) att du inte behöver ha i så himmelens mycket mjöl.
6. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
7. Häll ut degen på ditt mjölade bakbord och dela den sedan i ca 40 bitar. Baka ut som du önskar! Vi gjorde all världens former, som ni ser!
8. Lägg Lussekatterna på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.
9. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.
10. Värm ugnen till 250°C.
11. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.. och strössla med pärlsocker om du önskar det!
12. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.
13. Låt svalna … så pass att du klarar hålla i bullrackarn.. sen är det bara provsmaka! Med ett glas iskall mjölk… mm!
..Himlagoda Lussekatter! .. känns som en varm kram från någon man tycker mycket om. Dessutom är Lussekatter alldeles särskilt trevligt att baka tillsammans med småttingar! Julekänslan blev total.
Senaste kommentarer