Idag skiner solen, det blåser höst och vi har måndag här hemma på gården.

Jag och Minimannen tänkte dela med oss av vårt just nu bästa limparecept. Tokenkelt och därmed alldeles lagom att baka tillsammans med en Liten. Och så är det farligt gott till mellis. Vi har precis snott ihop en sån där limpa, alldeles nyss!

12092016-img_6408

Min bästa hjälpreda!

30082016-img_5769

Rågsiktslimpa i långpanna,

-á la Lillafrun och Minimannen.

Blanda 1 liter fil, 15-17 dl rågsikt, 2 dl rågkross, 1- 1,5 dl mörk sirap,  1 msk bakpulver, 1 msk bikarbonat, 2-3 rivna morötter, cirkus 1 dl linfrön och en matsked brödkydda. 

Vi gasar på med assistenten i detta skede, men har du ingen sån så funkar garanterat armmusklerna lika så bra!
Ut med ett bakplåtspapper i långpanna och kleta ut degen där i. Här snackar vi geggigt så använd degspade och smeta ut degen någorlunda jämn. Strössla över lite vetemjöl och skjutsa in i ugnen.
175 grader i 40-45 minuter. Beror lite på din ugn, så håll koll genom att sticka i limpan för att se när den inte är degig längre.

30082016-img_5764

Som vanligt; ät med lite för mycket smör och en skiva ost. Godast så!

Frys ner resten i lagom stora bitar. Ta fram och tina eftersom. Som nybakt varje gång!

30082016-img_5769

Vi kommer ha ett helt gäng att bjuda på vår limpa i eftermiddag. Det händer grejer här idag. Jag är alldeles nervös, faktiskt. Och vet inte riktigt om jag ska våga mig ut och titta på det som ska göras. Mannen är i alla fall übertaggad.

12092016-img_6409Har precis varit på byn och shoppat skyddskläder och ny motorsåg. Minimannen är såklart också omåttligt taggad… ingen av dom sådär harig som morsan, alltså.

Fin måndag och allt det där!

Lillafrun