Luciamorgon.

Tre nyvakna småttingar. Änglaspelets plingande. Luciasångerna ur ”radiospelaren”. Alldeles varma lussebullar. Små bröder i tomteluva. En liten Skrålla med fullt sjå att njuta av sin ohyggligt kära morgongröt.

Så alldeles särskilt gemytligt. Barnen hämtade dagens adventspaket. Och där var..

Ett meddelande.

13:e december, det är luciadagen, Sixten och Juni! Ni vet… flickan med ljus i hår som lyser upp i mörkret? … pappa och mamma tänkte att idag blir en ypperlig dag eftermiddagsmellis hos Skogs-Hilda. puss! // Mamma och Pappa….” 

 

Minimannen hade liksom bara bestämt sig för att verkligen vara lucia, något jag knappt förstått förrän sent igårkväll. Självklart ville jag göra allt i min mammamakt för att han skulle få vara det. Sent igår kväll trollades en krona fram hemma hos Farmor och Farfar, från när faster lussade som liten. Nya batterier behövdes förstås så det var vi tvungna att ordna på väg till Förskolan. Det blev bråttom efter frukostmyset men vi teamade bra, jag och lilla trion. Till sist var vi inom väggarna på Förskolan, med oöppnade batteriepaket och en massa lussekläder av olika sort och med den där känslan Sixten så många gånger gett mig genom mamma-livet. Att vi är ett team. Han och jag. På ett sätt som är svårt att förklara. Vi har klarat så många saker tillsammans, den där lille vännen och jag. Det är min förstfödde liksom. Så häftigt hur varje barn bygger bo i hjärtat på sitt alldeles egna, gränslöst vackra sätt.

Småttingvännerna skulle lussa för varandra, lugnt och mysigt för dom små.  Och jag vinkade den allra, allra sötaste lucian jag någonsin sett, hejdå. Med jätteskrynkligt lucialinne..jaamen, OM mamman hade förstått att han verkligen tänkte vara lucia, som ”i klänning och ljus i hår”, så hade kanske skjortan varit struken. Men hej! kronan lyste ju.. och ungen likaså. En syn jag fick så kärleksont i hjärtat av. Alltsammans, värt varendaste dubbelknut av en mammakropp!

 

Bilder från den mysigaste eftermiddagen i mannaminne, visar jag en annan dag. Nu ska denna trötta mor lägga igen sina blå. I mitt hjärta har jag hela denna dagen. Som toppades med luciatåg i kyrkan med Musikfröken Storan och syskonbarnen, som gjorde mig stolt i lillasyster- och mostershjärtat, nattning av tre små darlingar sedan och nu vila i nyskurat hem. I mitt hjärta, så mycket kärlek och tacksamhet. Vilken fin dag det blev.

 

Hoppas att ni och har haft en fin Luciadag! Tänka sig… bara elva nääätter före jul!

 

 

Lillafrun