Det var veckans allra första dag och vi fick feeling…

..Saffransbullar och Mormorskransar skulle det bli.

Vi hade strösslat lite granris och hyacinter här och där. Och så skvalade det julmusik ur högtalarna för första gången denna juletid. Stämning på topp, mao! Alla ville vara med i gemytliga stöket. Även Tussetussekatten.


Det gick ju som hejsan! Fördegen sattes i ett nafs. Och sen då? Attans. För lite smör hemma i skåparna och bäbis låg ute och sov så gott i vagnen att honom ville vi ju inte störa… så vi klädde oss varmt och tog barnvagn, apostlahästar och spark. Ner på byn det bar. Till Lillcoop. Tjopp tjopp var smör inhandat och sen var det bara långa backen hemåt… uppför denna gång… det blev en svettig historia, men nöjda var vi när vi ramlade innanför dörren igen.

Världens bästa Olof. Slumrade eller låg och tittade på oss i kring där från babysittern.. som är sedan hans mamma var liten.

Degen jäste på bra och nu var det snart dags att baka ut. Fyllningen skulle makas först bara!

Vi rev mandelmassa, mortlade kardemumma, öste på med lite vaniljpulver och vaniljsocker. Och smöör, förstås. Blanda, blanda. Klart!

Och från den lugna, ”å herreminje vad här går bra”- känslan… så började klockan närma sig skolhämt, degen var snart less på att jäsa och bäbisen förklarade tydligt att han ville ha mat nu, inte en minut senare. Men vi samarbetade allt vi kunde och..

.. plötsligt började köket dofta himmel. Nybakta saffransbullar med hackad mandel och pärlsocker på toppen.

Och så förstås Lifehacket som dessutom är så drömgott; att baka ut en del av degen till kransar.

Går superfort i jämförelse med att snurra småbullar. Och det blir så vansinnigt saftigt och gott. Tänker så på min Mamma och Mormor när jag bakar kransar eller längder.

Sådärja!

Storebror slutade skolan tidigt, som alltid. Och pappan hade ledig måndageftermiddag, som vanligt. Så precis hela familjen tillsammans, kunde vi slå oss ner kring gamla köksbordet och njuta årets första saffransfika. Hejdlös lyx. Hela alltet.

Receptet på bullarna finner ni HÄR. Och hur jag gör kransarna kan ni se/läsa HÄR.

Hoppas så, att ni har en god första adventshelg! <3

Emmeli

G-VMBJT57ZE4