Drömgårdsliv
De sista junidagarna…

Ååå, nääääj… -älskade junimånaden, ta inte sluuut nuuu!
Samma visa varje år. ÄLSKAR den här månaden. Vill aldrig att den ska ta slut. Tacksam att ha fått fylla dagarna med älskat liv, ännu en juni. Vi kan ta en kik på vad som finns i kamerarullen från sista juniveckan…

Ett par dagar där barnaskaran var delad på mitten. Mellisungarna var på årets Skaparläger uppe i stan medan vi andra myste hemma. Det är så fint att vara alla tillsammans. Och det är också så fint att dela upp oss ibland. Den här cykelturen med Störst och Minst, blev ett sommarminne med ens.


Sommarlov i syn.
Det känns som att vi njuter så enormt, liksom lite extraextra, av detta sommarlov, allihopa. Att ha detta till känslan miiiilslånga pärlband av lediga dagar… ofantligt härligt. Det slår mig också, att jag aldrig haft sommarlov där största barnet är drygt 3,5 år… lillen är så stor och redig.. har ju varit utan amning i flera, flera månader nu ju.. blöjan är putsveck.. nosar på livet med lite större barn.. njuter… och längtar.. efter lilla stjärnan som gör volter i magen.


Regniga dagar möts upp med riktig husmans. Biffar, pärer, gräddsås, lingonsylt och pressgurka.. med vår egen gurka och persilja, så himla underbart. Och så himla gott alltihopa.

Och soliga, varma dagar.. möts upp som bäst med ett dopp i sjön. Här var vi på väg dit. Så mysig liten miniprom innan man är framme.. lillen snicksnackar om ditt och datt.

En kväll var vi upp till Fäbodvallen och färboden som tillhör vårt hemman. Hatälskar lite att vara där uppe… är rädd för björn som det alltid pratas om där.. men glömmer den alltid så fort vi kommer dit, för så hänförande vackert där är.. och så spännande det är, att tänka på forna tider..

I lördags delade vi åter upp barnaskaran. Störst och Minst med Farfar på traktordag. Och mellisungarna med mamsen på en hejjig loppistur. Jag är väldans nöjd med fynden!



Till kvällen, just timmarna när regnet föll som mest, då hade vi en hoper gulliga småvänner här på kompiskalas för de nyfyllda junibarnen. Det mumsades tacos, kördes fyrhjuling, glassades med glassbuffé, lektes och fiskades fiskedamm.


Nöjda älsklingar efter kalas! Och kvällssolen sken plötsligt.. kvällssol i slutet av juni. Å puh så vackert. Nyloppade trasmattan passar ypperligt där i hallen.


Näst sista junidagen. Långritt på Kolabönan, med M och Ikran i sällis. Magiskt! (Tack Farmor för barnvakten!!) Högst troligt sista långturen med bebben i magen. Kolabönan är en liten häst med mycket väldans mycket motor förstår ni…


Sista junidagen. En så blåsig en. Men också solig och rätt så varm! Så i lä har vi haft det gott. Fick fikabesök av barnens Moster och Mormor under eftermiddagen. Mumsade vaniljbullar och tunnbröd från byns bageri.

Och den här bilden är bara minutrar gammal.. efter första juniveckan så pausade vi takprojektet till fördel för annat. Men nu är han igång igen, Superpappan! Och det är overkligt att det hamnar ett återbrukat, färdigpatinerat, rött tegeltak på boningshuset nu.. vilket firande av vårt 10-årsjubileumet här på gården!
…
Och nu ska juni bli juli..
Tack för allt vackermånaden!
Emmeli
Midsommaren, 9-årskalaset och hela alltet!


Midsommarveckan 2025 var en särdeles fin sådan.
Framtill midsommarhelgen grejade vi på här hemma med allt möjligt, som att skotta hästskit till bäddarna som ännu inte fått gödsel på sig, få ut sista planten, ner sista fröna, täcka bäddar med gräsklipp som ivriga Storebror samlat ihop under hans gräsklippande..


Köksträdgården skapade vi 2021 och då var den mest en snittblomsodling eftersom jag då sålde blomsterbuntar ute vid vägkanten tillsammans med barnen ett par somrar.. det var kul, men nej, det kändes inte riktigt rätt… det tog mycket tid men framförallt; mer ätbart önskades.. blommor är inte så gott att äta ju… så för var år har sommarblommor minskats och det ätbara ökats på. Nu är det såå mycket mat i köksträdgården och landen intill. I år känner jag verkligen att vi har En Redig Köksträdgård!
Vitlök, två sorters broccoli, brysselkål, grönkål, sockerärter, sallad, persilja, spenat, rödbetor, morötter, dill, potatis, jordärtskockor, jordgubbar… varvat med en del blommor mitt ibland allt. Och i lilla växthuset växer tomater, gurkor, chili och paprika. Kanske har jag glömt något.. zucchini hade vi.. men den tvärdog efter utplantering tyvärr. Kanske hinner jag så ny.

Som sagt, så enormt glad för att Sixten är så ivrig med sin egna Farfar-fixade gläsklippare i sommar. Den med uppsamlare så får vi påfyll av gräsklipp till all täckodling hela tiden. Jordgubbslandet var så fullsmetat med ogräs för någon vecka sedan, men nu är det rensat och täckt med grönt klipp och fullt med blommor som viskar om att drömbäret är på gång. Även täckt med nät, för fy så surt det är när man inte hinner före fåglarna…

Vi blev trötta av att jobba hårt, så gott att kunna sova ut om morgnarna.

Inne beslöt vi att inte feja ihjäl oss (jag och Emmeli alltså..), nedervåningen skulle få sig en rejäl storstädning men övervåningen fick tusan vänta, så det så. Gulliga hjälpredor jag hade, va!


Jag såpskurade, putsade fönster och tvättade textilier och bytte ut vintriga gardiner och mattor mot skirare och somrigare. Det doftar så himmelskt gott här hemma nu.. en redig såpskurning alltså, älskar det!

Än hur trasig vår sal är, .. söndersågade tapeter och uppsågade hål i taket.. så gör en grundlig städning och ompyssling av hemmet att det känns så härligt, ändå. Ren luft och lite nya, gamla förstås, textilier gjorde susen!


Doften av nygräddade bondkakor, det doftar hemtamt och barndomens midsomrar. Enklaste och kanske godaste småkakan jag vet om!
Receptet tar jag ur 7 sorters kakor!

Kvällen innan Midsommarafton, har vi sedan ett par år tillbaka en ny helt ljuvlig tradition.
Att möta upp ett redigt gäng små och stora kompisar, åka hövagn bakom gammal trogen traktor, i år med våran lilla Pelle som Martin körde… bort till Midsommarängen, för att plocka blommor och sedan åka vidare upp på berget, till lillsjön och binda byns Midsommarstång.


På Midsommaraftonen åker vi sedan och så även i år, till Mäjasjöns Fäbodar och njuter av allt som hembygsföreningen ordnat. Träffar barnfamiljer från byn, köper med oss ljuvligt nybakat…


Fiskar fiskedamm, kastar pil, dansar runt stången vi band kvällen innan, snurrar godishjul och njuter av ett så traditionellt Midsommarfirande.
…
Hemåt sedan och chillade järnet. Eftersom vi inte skulle ha något firande här hemma hos oss denna dag kunde vi bara pusta ut.

När hela familjen är tvagade, kammade och finklädda, då tusan måste det ögonblicket förevigas!
Fram med stativet, trycka på självutlösaren och tjopp tjopp hade vi årets Midsommar-familjebild.

Till Midsommaraftonskvällen, gick vi bara lillvägen till Farfars och blev så hejdlöst bortskämda.


Svärisarna bjöd på, på alla sätt, så, så, såå god kväll. Mer än fint också att få träffa Moffe (mannens Norge-Morfar) och hans A som kommit från Norge för att fira Midsommar här.
Till kvällen tjavade vi hemåt och medan barnen slumrade sött, förbereddes ett och annat där nere i köket under ljusa midsommarnatten…

För på Midsommardagen hade vi minsann en 9-årig Juniflicka att fira!


Hon hade önskat plätt-tårta, UTAN grädde givetvis.. fylld med hallonsylt. Och så överraskade vi med färska jordgubbar fastän det är snordyrt och vi snart har egna i landet. Lyx!

Med frukostbrickan, en hel hög med paket och skrovlig födelsedagssång, kramar och hurra, väckte vi vår älsklingstjej…


En litenliten människa var sådär extra peppad, på precis allt.
Pirriga innan-kalas-timmar sedan..


Men äntligen slog klockan 14,.. kalasfikat var framdukat, tårtan garnerad, ljusen tända och kalasgästerna började trilla in.

Någon var enormt nöjd över alla födelsedagspresenter hon fått! Blåste ut Mormoster-stöpta tårtljusen med simfötterna på, inga konstigheter!


Kanelbullar och rulltårta, som Skrållan älskar. Bondkakor, chokladbollar och en redig marängtårta med rabarberkompott, grädde och jordgubbar. Och ett fat med vattenmelon och en liten enkel tunnbrödrulle fylld med färskost, gräslök och rökt skinka som var väldigt god mot allt det andra söta. Ballerina hade Bagarberta-Morsan också KÖPT och det, var barnen helt lyriska över, haha!



Kalas! Vilken ynnest! Gamla bondgårn älskar när det är liv i luckan!


Födelsedagen och årets Sommarsolstånd, avslutades med en lång spelkväll innan vi somnade mer än gott till kvällen.
Tänk att det är 9 år sedan nu.. den där ljusa, ljusa sommarnatten.. när lillan kom till jorden.. med sådan otrolig fart…
..tänkte jag, med en tacksamhetstår i ögat.

Midsommarveckans allra sista dag, får sammanfattas med en enda bild. Den här.
Jag kan inte med ord beskriva hur skönt det var att få dunsa ner hos MammaMormor och PappaMorfar efter ännu en ivrig junivecka med kalas på toppen. Bada, basta, blunda mot solen.. äta gott och bara hade det så ”förskräckligt” härligt. Jag vet att det kanske blir tjatigt, men det skiter jag i; fy tusan vad vi lever i lyx med våra fyra päron, barnens mor och far-föräldrar alltså, tätt intill.
…
Idag har regnet öst ner här i höga kusten, i det närmsta konstant, hela dagen. Ett sådant lugn har börjat infinna sig.. den allra ivrigaste tiden när all kål, plant, pärer och så vidare, ska ut i landen.. hästhagar stormockas.. fotbollssöndagar.. sista kampanjuppdragen betas av.. avslutningar åt olika håll.. junibarnens födelsedagar.. midsommar.. osv. osv. den tiden börjar liksom lugna ner sig lite nu.. den har varit otroligt fin i år och jag känner verkligen att vi kunnat njuta och är därmed redo för det som nu väntar.. en tid som förstås är allt annat än lugn men ändå lite mer ledig.. nu ska ”bara” alla gullungar och allt annat som växer och gror, tas omhand.. och visserligen ska hö bärgas och ett helt tak bytas, men äsch, det blir KUL hela alltet! Det är nio arbetsdagar kvar, sedan kliver Pappa M på TillsammansSommarlovet med oss andra.. tills dess ska vi fortsätta sommarlova oss jag och barnen, varva bestyr med vila och förhoppningsvis en hel radda av sjöbad..
…
Hoppas att ni har det fint i sommaren!
Emmeli
Redig drömgårdsrapport från 15 junidagar!

Juni, juni, juni..
En så ofantligt vacker och intensiv tid, på alla sätt och vis, både i natur och liv.

Första juniveckan var det mer än gasen i botten här hemma på gården. Sju dagar med tidig uppstigning och fejande och arbetande till sena natten. Den skäggige bodde på taket, man man säga.
Nere på backen hände annat.. ”vanliga markservicen”, ompysslande av kidsen, skjutsningar till fotbollsträningar osv, osv.. oooch en massa annat.

Som att fira Fjödur, på 14-årsdagen! .. samma dag hade bjudit hit en för oss ny veterinär och hästtandläkare, som gick igenom hästarna.

Han var heelt fantastisk, veterinären/tandisen! Äntligen en hästmänniska vi kände att vi kunde lita på.. som absolut såg hur lite underhudsfett Chippen har, registrerade ”gamla tänder” men menade att de inte alls var så farliga… han tittade också på allmäntillståndet och såg hur god aptit Chippen har, inte som Veterinären som kom hit för två år sedan och bara tittade på vår tanige farbror-ponny och lättvindigt tyckte att ”Han kan ni avliva här och nu, jag ger honom en spruta så kan ni lägga en pressening över honom sedan bara”. Vi var i chock då och har liksom själva försökt göra vad vi kunnat för lilla vännen vår… givit honom uppblött seniorfoder året om, bla.. vilket gjort gott för hullet… men jag har på senare tid funderat på om det kan vara något meer än bara lite skruttiga tänder.
Här i bild är han påbörjat sederad ska tilläggas, smått bortdomnad inför munundersökning och provtagning, därför lite loj på småögonen. Till saken nu; blodprov togs på Chippen då jag misstänkt PPID på denna häst. Och mycket riktigt. Gammelsjukdomen, PPID, har nått Chippen… så nu ska vi prova medicinera honom och är det så att allt känns hållbart, daglig, livslång medicinering, så kan vi ”få en helt ny ponny igen”, sägs det… vi är sååå peppade på detta. Lättade och tacksamma, över att det finns något mer att göra för vår älskade lillponny! Önska oss lycka till! Kan hålla er uppdaterade efter vägen, om ni vill det.


Vi har två junibarn och kalasbakning är en stående juni-syssla! En hel del röj i hemmet, födelsedags-, och kalasfix därtill. Tuuur att jag har sådan himla fin hjälp, jämt.
Kanel-, och Vaniljbullar blev det av bullbaket enligt önskan från barnen.

Vi påbörjade sådderna i köksträdgården. Här strösslade Bertil ut rödbetsfrön och ringblommefrön.

Nattaturerna med lillen i vagnen… med blomsterplock längsmed vägen. Underbar återhämtning efter idoga dagar.

Föräldraföreningsmöte hit, avmaskning av ett par hästar dit. Målning av torkställning ena stunden och kokande av rabarbersaft nästa. Energin bara rusar! Återkom i oktober, framtill mars ungefär.. då är det andra energinivåer vi talar om.
Saften är för övrigt fantastiskt god och var en önskning från 6-åringen.. receptet finner ni HÄR. (jag skippar dock alla tillsatser och fryser in pet-flaskor istället.. plockar fram en och en och häller upp i fin glasflaska).


Syrenerna började blomma..


Och så fyllde vår älskade lillprins 7 år och firades från morgon till kväll! Men mer om den dagen i ett annat inlägg!


Första juniveckans sista dag, var det lyxigt teamwork åt alla håll.. Farmor åkte på fotboll med två utav barnen, Storebror barnvaktade Lilla lillebror, jag jobbade i timmar med sommarens sista samarbete, fotade och filmade .. vad, ser ni ovan.
(reklam)
Miiissa inte er rabattkod hos Västerbottenssåpa som är giltig just nu;
dromgardsliv20, ger er 20 % rabatt på ett helt köp hos Västerbottenssåpa!

.. samtidigt som mannen och snälla Farfar, hissade upp allt tegel som skulle upp på taket.

Puh, vilken otroligt innehållsrik vecka det där var. Senaste veckan har varit liite luftigare, såå skönt. Ett axplock att bestyr;
-Arbete ute i odlingen, små fikapackningar har gjorts till barn som ska på skolutflykter, mina sista kampanj-jobb har slutförts. M har fräst potatis- och rotsaksland. Det har ordnats frökenpresenter. Hängts med hästarna i sommarkvällen.. och fröknats en sista liten skvätt.. jaa, likt Pippi Långstrump ville jag ju också få sommarlov ju! 😉


I torsdags fick älskade skolbarnen… -SOMMARLOV!
Och vi är så förbenat tacksamma över att ha ännu ett långt sommarlov tillsammans framför oss.
Någon har checkat av fjärde klass, en annan andra klass… lillen, side-kick och fortsatt njutande av hemmalivet. Och någon i skaran, han som kämpade tappert i kortärmad skjorta i kalla blåsten, har checkat av sitt allra första år i skolan, från 100% hemmaliv till förskoleklass.. och det har gått som en dans.
För precis ett år sedan skrev jag ord som gör mig gråtig… om du vill får du läsa de! (HÄR).


Sommarlovet hade inte kunnat börja mysigare, än med festlig grillkväll hos Farmor och Farfar, tillsammans med småkussar och deras päron. Svärisarnas paradisäppelträd blommade hejdlöst vackert, ser ni?

Fredag och sommarlovets första dag hängde ungarna med bästisarna.

I lördags hade vi årets hittills varmaste dag, ni med?
Och äntligen hamnade pärerna i landet. Såå mysigt att göra detta tillsammans med MammaMormor och PappaMorfar. Efter slutfört beting, blev det go-lunch och fika ute på verandan.

14 juni blev också dagen vi tog sommarens första dopp i lillsjön tillsammans med kompisarna.
18 grader i vattnet, uppfriskande och helt underbart.. det var ju så otroligt varmt i luften!

Igår var det ännu en fotbollssöndag! Till kvällen, efter att tre barn spelat totalt sju fotbollsmatcher var ungarna pigga och päronen helt utslagna. Haha!

Nu är midsommarveckan här..

Jag tänker på hur stressad min Farmor Gertrud hade varit om hon såg allt som är ogjort är hemma, alla oputsade fönster, alla skurgolv som är skitiga, all oplanterad plant och gängliga tomater som längtar efter att få flytta ut i växthuset nuu osv. osv. osv…… för såå kan man ju inte ha det till Miiidsommar, förstår ni! Jag hjälpte gladeligen farmor när jag var lill-Emmeli och redan då älskade en redig storstädning.. men jag märkte också tack och lov tidigt, att lilla Farmor verkade missa målet på något vis? I all stress och alla krav? Krav på sånt där som inte alls hör till livets måsten utan är rena hittepå… såå, jag tar några djupa andetag, doftar på ännu en syrenkvist och tittar på ungskocken som jag har lov att kalla min… och tänker att jag vet, vad jag tycker är viktigast att hinna med, just precis nu.
-Livet.
.. vägrar stressas av hittepåmåsten, så jag väljer och väljer bort, .. kommer under veckan att prioritera att få ut planten på sin plats.. och köksträdgården i ordning.. skura golv kanske jag hinner ett av, men äsch, en regnig dag i juli när det lugnat ner sig på andra fronter, finns görat kvar. Just nu vill jag inget annat än att vara ute och njuta denna ljuva midsommartid, tillsammans med barnen, och det går som hejsan trots skitiga golv, lite sen utplantering eller vad det nu kan vara…
…
Fint att du tittade in här! Önskar dig en god Midsommarvecka!
Emmeli
Tvätta och Städa med Västerbottenssåpa!
(Inlägget är i betalt samarbete med Västerbottenssåpa)


Ett stycke after-kalas-duk till vänster, med både fett och bärfläckar på. Till höger, en nytvättad duk, tvättad med Västerbottenssåpas alltvättmedel….med doft av äpple!
…
Jo, det är sant! Det är dags för en ny rabattkod till er. Ni får med den i vanlig ordning
20 % rabatt på hela sortimentet hos Västerbottenssåpa!
Koden är: dromgardsliv20
…gäller tom. den 25/6.

Låt oss bekanta oss lite mer med Västerbottenssåpas alltvättmedel!
Det finns i fyra olika varianter; oparfymerat samt med doft av citron, lavendel och äpple. Så milda och naturliga alla tre, inte stickiga i näsan!
Precis som övriga produkterna har tvättmedlet en bas av överfettad Västerbottenssåpa och är med andra ord otrolig mot fett. Med alltvättmedel menas helt enkelt att du inte behöver hålla på och joxa med olika tvättmedel, det här är lika bra mot vit-, som färgtvätt. Även till ull då medlet är aktivt redan vid 30 grader!


Ej att förglömma! Fläckborttagningen! Den är SUVERÄN vid svårare sorters fläckar!


Använd lite varmt vatten, fläckborttagaren och tvättborste för grova material – eller cellulosasvampen när du ska ta bort fläckar från finare material, innan duken, i det här fallet, läggs i tvättmaskinen.

Är det vit tvätt som ska tvättas och det önskas en lite blekande effekt, så tar du bara den lilla påsen med bikarbonat och måttar i 2-3 msk direkt i trumman.
Ni kan se alla varianter av tvättmedel och alla tillbehör om ni kikar HÄR !


Medan tvätten snurrade i maskinen, tog jag tag i övriga Badrumstvättstugan.
Före till vänster, efter till höger. Jaså, det behövde jag inte förklara..

Jag är tokig i äppeldoften, på både städ och tvättprodukterna.. den är så mild och god.
Du kommer direkt till såpsprayen med äppeldoft, HÄR.
Och dirket till allrengöringen med doft av äpple, HÄR.
Det känns så himla gott, för både människa och miljö, att använda städ- och tvättprodukter utan kemikalier.
Milda på så vis, men tuffa mot smuts och fläckar!


Fönsterputsen är en riktig favorit här hemma, jag använder den, förutom på fönster, på speglar och kakel..

Skinande rent är ordet!

Fönsterputsen är bara att spraya på och torka av, med en gammal kökshandduk eller Västerbottenssåpas mikrofiberduk (den är grym!).
Vid grövre smuts tar jag en trasa med vatten och torkar av rutan allra först.
Kika mer på fönsterputsen HÄR!

Tjavar ut med den äppeldoftande tvätten och hänger den på den nya torkställningen..

Funderar nu på om jag ska våga visa före-, och efterbilderna på hallgolvet….
…jooo, ni svimmar inte, va!?


Före-Efter.
Hej och hå. Efter vinter, förodling, diverse spring med skitiga skor in och ut så såg golvet ut som till vänster. Meeen, efter såpskurande blev golvet rent och äppeldoftande.


Samma allrengöring använde jag som final av städningen inne i Badrumstvättstugan. Jag bara känner att min farmor Gertrud hade älskat dessa tvätt- och städprodukter, liksom rediga grejer utan en massa kolijox!
…
Vill du också städa och tvätta med doft av äpple i sommar? Eller kanske har du någon annan favoritdoft? Eller så behöver du fylla på med kalkborttagning, ny skurtrasa, ugnsrengöring eller trallsåpa? Oavsett!
– Just nu har du 20 % rabatt på ett helt köp hos Västerbottenssåpa, gäller även kit och nedsatta varor.
Rabattkoden är:
dromgardsliv20
…
Emmeli
Drömgod, knäckig rabarberpaj!

Det är svenska flaggans dag och jag sänder er mitt aaabsolut godaste fikatips just nu!
-Knäckig rabarberpaj med superenkel och fantastiskt god, vaniljvisp! Länge har jag sökt efter det där sagogoda knäcktäcket.. och häär, här har ni det!

Drömgod Knäckig Rabarberpaj!
1.Sätt ugnen på 175 grader!
2. Hacka några stjälkar rabarber, så mycket att det redigt täcker botten på en pajform i ”normalstorlek”;
3. Ta en bytta och sno runt den hackade rabarbern tillsammans med;
- 3/4 dl strösocker
- 2 msk farinsocker
- 2 tsk malen kardemumma
- 2 msk potatismjöl
4.Ta fyllningen och strössla ut den i din pajform!
5. Gör nu själva knäcktäcket i ett knyck! Tag en ny bytta och blanda samman;
- 2 dl strösocker
- 2 krm salt
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 175 g smält smör
- 0,5 dl ljus sirap
6. Rör ihop alltsammans till en jämn smet och klicka ut över fyllningen. Bred försiktigt ut smultäcket i ett jämnt lager.
7.Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg!

Pajen är förstås himla god att serveras direkt, men allra godast tycker jag att den är om den får stå och vila och ”stanna till” ett slag. Serverar pajen gör jag med vaniljglass, köpes-vaniljvisp ellller min superenkla hemmagjorda vaniljvisp (recept HÄR).
VANILJVISP:
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljstång
3 dl vispgrädde
- Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt.
- Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.

M-m-m!!
…
Glad Nationaldag önskas eder alla!