01032015-IMG_8758

Kommer du ihåg förra året, alldeles innan Liten skulle födas, hur jag var helt manisk med min bakning?

Kunde kliva upp i ottan på söndagmorgon och dra av en kaksort innan frukost. Var helt ointresserad av att äta vad jag bakade. Det skulle bara göras. För att Liten skulle födas. Och mannen, han lät mig, såklart. Kysste mitt höggravida jag, i min halvsvettiga nacke och sa vad gott det ser ut! om vad än det var jag bakade. Trots att han alla dagar i veckan föredrar fruktsallad framför allt annat sött i världen. Han lommade gång på gång till frysen för att försöka hitta någon liten, liten plats att trycka in ännu en kak- , bull- eller brödsort.

Men det där, det var mitt sätt. Och en del av mitt boande.

01032015-IMG_8763

Då i alla fall, hade jag snöat inne på att jag ville göra vaniljhjärtan. Jag och mannen åkte runt på jag vet inte hur många affärer och sökte dom där speciella hjärtformarna. Men vi gav upp, hittade inga. Så i höstas när jag fyllde år, hade ena vännen lagt min vaniljhjärtefrenesi på minnet och lyckats fixa precis såna där formar jag önskade. Så jag fick en helt bunt i födelsedagspresent. Hur fint?

 Och veckorna innan Liten fyllde ett, fick jag nästan precis samma bakmani igen. Och en självklarhet, var givetvis vaniljhjärtat. Nu skulle jag äntligen få knyta ihop säcken..

01032015-IMG_8789 01032015-IMG_8792 01032015-IMG_8794 01032015-IMG_8800

01032015-IMG_8804

01032015-IMG_8806

01032015-IMG_8809

Dom tog mig en halv söndag att göra. Tålamodet prövades, särskilt mot slutet när jag insåg hur pillrigt det var att få ut vissa hjärtan ur sina formar.  En totalkrasch, resten hela. Till sist, var jag framme. Jag hade mitt hjärta i handen. Och än fast dom var så vansinnigt pillriga att göra, så var det värt alla timmar. Det kändes som om mitt lilla mission, var fulländat. Och på kalaset, vågar jag nog säga att det var dessa som blev favoriterna. 01032015-IMG_8803 Såklart, jag hade ju gjort dom med kärlek till han jag gör vad som helst för.

Vaniljhjärtan, ca 16 stycken

Du behöver: 

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 3/4- 1 dl socker
  • 200 g smör

Vaniljkrämsfyllning:

  • 1,5 dl grädde
  • 1 äggula
  • 2 tsk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • Florsocker

Hur gör man? 

  1. Smöra alla hjärtformar
  2. Blanda båda mjölsorterna och sockret. Tärna smöret och häll i blandningen, arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Lägg i kylen en liten stund.
  3. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret till fyllningen i en kastrull.
  4. Sjud under tiden du rör och vispar som bara den, tills krämen är tjock.
  5. Kyl krämen och smaksätt den sedan med vaniljsocker.
  6. Kavla ut degen rätt så tjock. Klä formerna med den.
  7. Fyll med vaniljkräm och täck med ett lock av degen.
  8. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter i 200 grader.
  9. Stjälp upp kakorna försiktigt medan dom är varma.
  10. Låt dom svalna och sikta sedan florsocker över precis innan servering!
  11. Färdigt. Ät och njut!

 



Ja. Så mycket känsla i ett litet hjärta.

08032015-IMG_950208032015-IMG_9467-3

Och där är han… 08032015-IMG_9519

Min ettåring.

Jag är så kär i honom att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Den där lilla nacken med fjunigt, virvellockigt hår. Hans pigga, pliriga ögon. Minimannen med en vilja så stor att man inte förstår hur det får plats i den där lilla kroppen. Pojken, med den där lilla mjuka handen som ta min hand i sin, och visar vägen.

Lillafrun.

G-VMBJT57ZE4