Hur vi gjort Köksträdgård och Blomsterland!

Nu kör vi! En liten repa där ute på gården, från start till där vi är nu, i processen att göra oss Köksträdgård och Blomsterland. Ej ännu helt klart, men vi är en god bit på väg! Glömmer jag info om något ni undrar över, så bara fråga på. Klicka på inläggets rubrik, då dyker kommentarsfältet upp! I vanlig (ganska krånglig jag vet) ordning. <3

  1. Vi började med att bestämma var alltsammans skulle få hålla till, måtten på bäddarna, hur många vi önskade osv. Vi landade i att ”det är bättre vi gör någon bädd för mycket än för litet” och drog till med en lång gång med sex bäddar åt vardera håll om den.

Måtten ser ut som följer;

Totalmått —> 11 x 7,20 m

Bäddarna —> 3 x 1,20 m

Gångarna emellan bäddarna —> 1 m

Mittgången —> 1,20 m

..”sen far det lite hit och dit”… men cirkus dom måtten.

2. Då rullade vi ut pappen vi använt under bygg- och renoveringsjobb.. en papp som ska kväva och stoppa ogräs och dylikt från att ta sig upp. Var noga med att det är giftfritt det du väljer att kväva marken med. Som kartong eller tidningspapper går också jättebra. Nu tog vi vad vi hade hemma och det var denna miljövänliga mjölkpapp fri från plast.

3. Nu var det dags att börja bädda! Först på med skottkärra efter skottkärra med det som vi krattat ihop på gården. Löv och kvistar alltså! Sånt vi kallar ”bös”. Ris och annat, ”skräp”, perfekt. Som dom där höbalarna som var småmögliga.. det fick också agera som det perfekta första-lagret..

4. Sen drog vi till gamla rishögen bredvid lobryggan och fann en guldgruva; en blandning och av ris, småpinnar och finfin matjord.

5. På med ris-och-matjordsblandningen som lager på av bäddningen.

6. Och nu till det härligaste, att dra till gödselstacken och hämta hästdynga… som vi har i överflööd. Brunnen ska den förstås helst vara sedan ett år tillbaka.. men vi kunde inte låta bli att tvärmocka lite där vi stod, hästskiten som sedan i höstas hamnade under första snön som föll.. så den gick ösas på först men därefter bara brunnen dynga. Hurra vilken rikedom!

Det jobbades på. Timme efter timme. Aprilvädret var magi, som den varmaste våren och nästan som en försmak av försommar.. till skillnad från denna helg där det är (typ) iskallt och snön yr i luften.. tack och lov lägger den sig ej.

Halva betinget gjort. ”Nu tar vi kväll”.

Och dagen efter, var alla bäddarna på plats. Tolv stycken totalt. Där dom två första, från vardera hållen, är lite mindre än dom övriga bäddarna.

Dom första lagren är bäddade.. nu fattas bara en god planteringsjord och sen kommer vi nog också att täcka med ensilage.. ni får se sedan! Vi tar det som det kommer, helt sonika.

Hej hej från lobryggan, här såg man så bra ju! Här ser ni tydligt att första bäddarna är lite smalare än resterande. I dessa har vi tänkt luktärter, sockerärter, bondbönor och harrisar. I övriga bäddar får ätbart och blomster samsas i salig bladning. Exakt hur och vad, det återkommer vi till senare!

Till det vi ser nu ska (dels planteringslagret men också-) flis eller bark hamna i gångarna. Något slags stängsel ska också göras. Jag tycker det är väldigt fint med armeringsnät men det är också dyrt.. till skillnad från hönsnät, till exempel.. vi får se vart vi landar. Hittills har detta projekt inte kostat oss en krona, bara tid och arbetskraft. Det här är ett ”tager-vad-vi-haver-projekt”. Älskar såna! Portaler ska skapas.. en honungsros till ena ingången vore så gott också, eller hur?

Fortsättning följer, helt enkelt. Det känns fantastiskt hela alltet och det roligaste är att peppen går igenom hos alla familjens medlemmar, det är det härligaste!

Fråga på om jag missat något. Annars, må så gott tills vi hörs igen!

Emmeli

Att hylla två utav livets vardagshjältar!

(I betalt samarbete med Norrmejerier!)

Vi har en hel hop med stjärnor i kring oss. Idag, vill jag hylla två utav livets vardagshjältar för oss.

Nämligen barnens Mormor och Morfar, min mamma och pappa.

Dom är inte bara två personer som gör gott för Norrland i bland annat valen att välja Norrmejerier och därmed stödja dom norrländska bönderna.. dom gör så mycket gott, för oss här på drömgården. En kärleksfallskärm att alltid lita till.. en burk Mormortrillade köttbullar att ta fram efter avslutad arbetsdag ute på gården eller pappsen med hundra lösningar på olika krux som dyker upp. Så värdefullt.

Det senaste året har varit tufft, för oss alla eller hur?

Nu ser vi fram emot ljusare, varmare, godare tider. Här hemma bakar vi tekakor i långpanna, svishar ihop blåbärssmoothies och bakar en god sockerkaka.. alltsammans gjort på produkter från Norrmejerier, såklart! Det solklara valet för oss!

Vi packar picknick-korgen full, toppar med några våriga penséer också, sen susar vi till barndomsbyn intill och hyllar två utav livets vardagshjältar! 

.. och ni! Kika vidare nedan så får ni recept på allt gott!

Tekakor i långpanna!

Du behöver till en långpanna:

  • 50 g jäst
  • 100 g Norrmejerier smör
  • 3 dl Norrmejerier mjölk (gärna 3%)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 msk strösocker/sirap
  • 2 ägg
  • ca 13 dl vetemjöl special

Går såhär:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölk och vatten. Låt det bli fingervarmt, ca 37C.
  3. Rör ner degvätskan i bunken och rör tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, socker/sirap och äggen och arbeta sedan ner mjölet.. förstås allra enklast i en bakmackapär om du har en sån, annars är det bara sno på med musklerna (eller degkrokarna till elvispen borde gå?). Kör gärna degen i minst 5 minuter i maskinen. Degen ska vara smidig och inte kladdig.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min. 
  5. Stjälp upp degen direkt på din bakplåtspappersklädda plåt och teyck ut den med händerna. Låt degen jäsa i ytterligare 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225 c, och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 20 min tills de fått fin färg. Dela med knip i önskad storlek på tekakorna.. och njuut med mycket smör och ost på!

Blåbärssmoothie!

Mixa:

  • 2 bananer
  • 2 dl apelsinjuice (eller två apelsiner)
  • 2 dl Norrmejerier naturell yoghurt
  • 2,5 dl blåbär

.. går det lite för trögt för mixen här, så skvätt i lite mjölk!

På toppen av gofikat, en klassiker! Mors sockerkaka! Men koppmåtten är nu utbytta i deciliter… fräsigt!

Mors Sockerkaka!

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
Gör såhär:

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt (miinst fem minuter räservispande! Det är ju här man sätter fluffet på kakan!). Blanda ner smält smör och mjölk. Rör ihop dom torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häller all smeten i en smord och bröad form och grädda i cirka 25 minuter på 200 grader.

Mums va?

.. och tack Mamma och Pappa, för att ni finns. <3


Emmeli

I odlingsvrån idag! Både si och så…

Hej inifrån odlingsvrån!

Vi har haft sånt flow jag och barnen och sått jag vet inte hur många fröpåsar… urtrevligt!! ..men ganska så snabbt märkte jag, trots att vi gjort som vi alltid gjort, att ”det här går ovanligt trögt”.. i vissa byttor gror det rätt så fint, i många trögt.. och i vissa har det inte grott alls. Jag har mumlat för mig själv.. ”den här såjorden är som en lera”..och efter att nu ha pratat med en vän i byn, som varit ut för exakt samma sak.. så kan vi konstatera att den billiga såjorden vi fick tag på på stora blomsterhaket i stan.. det var bara, bara skräp. En bra jord är så mycket viktigare än man tror. Hasselforsgarden har min absoluta favoritjord, men jag fick inte tag på deras såjord.

Jag sår i 2/3 plantjord och 1/3 såjord.. nu har fröna som orkat gro, knappt vuxit mer än någon centimeter på flera veckor, för den billiga skit-såjorden har liksom bildat en lerig kaka där man förstår att det är tungt för rötterna att ta sig fram.. så många små plantor är bortbrända. Men! Här ger vi oss inte i första taget. Inte andra och tredje heller (jo, jag har beställt fröer i minst tre-fyra omgångar denna säsong..)…

idag har jag försökt rädda småplant genom att skola om, vissa plantor som är redo att skolas om.. men vissa som egentligen är för pyttepyttesmå och som skulle kunna växa mer i byttan..men låter dom vara kvar i billig-jorden, kommer dom dö inom någon dag för så har händelseförloppet sett ut. Nu har jag, på det pillrigaste vis, bäddat om småplanten i hassefors-P-jord och hoppas så att alltsammans ska ta sig och orka leva vidare.

Zinnia är en tapper, otroligt lättodlad blomma som dessutom är hutlöst söt OCH står helt makalöst bra i bukett.. den är jag lycklig för att den klarat sig så bra. Väl redo för omskolning idag..

Pillrigt och roligt att skola om kralliga små liv. För fler ord om hur jag gör när jag skolar om småplant, kan ni läsa HÄR!

Här har vi ännu ett tappert gäng, en söt flox ´Cherrry caramel´, som jag är så himla längtig efter. Den ser så söt ut på bilden.. men jag ser att även den håller på och tycker att jorden är för lerkakig.. så inom kort ska den också räddas och skolas om i finjord.

I plastpåsarna står ett gäng luktärter som verkar komma finfint.. puh. Där är ingen såjord med alls, bara plantjord.

Förresten, HÄR har ni min bästa Luktärtsguide om ni ännu inte sått luktärter.. det är inte aalls för sent, tvärtom, perfekt tid nu!



Åhåhå, jag äär så omåttligt pepp på en blommig sommar!

Mitt i allt hejdlöst världsligt krångel.. som att frön ej gror eller småplant dör.. så njuter jag. För här finns inte plats för press och prestation, vilja javisst! Viljan och lusten driver och fastän det är nog mycket pyssel att driva upp egen plant, när det går som hejsan.. så är det ändå så himla värt mödan även när det krånglar. Nu är jag så alldeles extra mån om att hålla dessa darlingar vid liv att när jag är här inne i odlingsrummet finns inte utrymme att tänka på annat än just precis vad jag håller på med, där och då..

Jag har målbilden framför mig… en skön dag i början av juni.. då står jag där på knä vid rabatter och odlingsbäddar och planterar ut.. och så direktsår vi i nya bäddarna också.. och tänk sen allt gott att äta och alla buketter.. åh.

Än om målbilden driver.. så är resan målet! .. händerna i jorden, fröna i den kupade handen, pillret, ömkandet, påtandet.. det är så själagott att ord ej finns. Dessutom, hela alltet tillsammans med dom där som är ägare av gummistövlarna som står parkerade precis innanför odlingsrumsdörren, liksom redo att hoppas i och arbetas i..

Hoppas att det går bra för er med era odlingar!

Emmeli

Måndagshälsningen!

Hej på er!

Åhå så skönt med ny vecka och känslan av att ”nu blir det bara bättre och bättre för var dag”. För en vecka sedan var det depp i luckan, nu är hopp om livet en masse. Vi kikar lite på veckan som gick..

Början av veckan var det tvunget till luuuugnt tempo. Ork fanns ej hos mor och andningen var tät, så obehagligt.. van att springa med två barn i springvagnen, men dessa dagar var det tungt med en tur längs vår egen lillväg. Vi satt mycket kring köksbordet och knåpade kollage och klistrade i album.. timtals fördrevs och det var väldigt mysigt mitt i allt. Skönt att ha ännu ett år av foton i familjealbumet.. bara typ senaste två åren kvar… puh.

Tussilagoturer gjorde oss alla gott!

Pyntad ponny bar alla tre barnen tryggt fram. Och titta där då! En Storebror som red alldeles själv. Så modigt, va! Han sitter som gjuten… morsan blir nästan avis på hans avslappnade sits…

I mitten på veckan började lust och lite ork finnas och vädret hjälpte massor .. vi beslöt oss för att göra fint i Lekstugan efter vinterförvarandet av alla sandlådeleksaker och tidigvårens allt geggigt lekande.. det tog timmar att gno rent..putsa små fönster och skura golv, men se så fint det blev;

Söta söta lilla lekstugan!

Hästarnas lerhage började förvandlas till en torrare variant. Hurra! Det putsades bort vinterpälsar och tog svettiga turer ute på åkrarna.

Så vaknade vi till fredag och precis en vecka efter att mannen börjat känna sig sådär betydligt piggare, började nu jag också att göra det. SÅ SKÖNT! Överlycklig över att orka baka och greja med barnen och känna doften av nybakt sockerkaka, om än svagt, svagt. Brofikat vet ni att vi njöt av..

Helgen firades också in med att jag överraskade Juni med en ny (begagnad förstås) cykel… då jag ju backade på hennes lilla gröna precis när hon lärt sig cykla för några veckor sedan. Pappan överraskade ungarna med att göra nya gungor. Och som det cyklats och gungats under helgen!

.. och grillats luncher och middagar. Och glasspremiär tog vi oss också där i trähammocken, hela gänget.

.. och hej vilket flow vi haft med skapandes av Köksträdgård och Blomsterland. Så himla fräsigt det känns. Jag ska berätta mer om detta, hur vi gjort osv. Hittills har inget kostat en krona, bara arbetskraft av oss själva! Peeerfekt! Att vara helt slut till kvällen efter skottande av hästskit, det är kanske den bästa tröttheten tycker jag.

Veckan avslutades hjärtevarmt. Vi gick till postlådan och fann det sötaste av paket.. alltså jag får ont i kroppen av detta. Så fint gjort. Lyckans oss med världens finaste Storfamilj.

Söndagmiddagen blev rest-potatis-och-purjolökssoppa, hårdbrödmackor, korv och makaroner i en salig blandning. Ute på bron, i vad som nästan kändes som smygsommarvarmt. Helt helt underbart, denna helg var precis vad vi alla behövde. Så tacksamma. Och redo för en ny vecka!

Hoppas så att ni också haft det gott och kunnat njuta. <3

Nu har vi firat måndag och friska kroppar med en långtur till fots/i vagn/på cykel, med hela familjen.. helt obeskrivligt härligt att få röra på kroppen igen med armarna farandes!

Den här veckan har både måste-tråk-grejer på agendan och mycket härligt.

Önskeplaner vecka 16!

-Ta en dag i taget, bland gullungar och en vår som blir vårigare för var dag. Gråtlycklig, kan jag bli för mindre.

– Känna in ork och försööka att inte tuffa på för fort ur denna covid-härva.. kroppen känns tung och snabbt flåsig, små små steg tillbaka är tanken..

-Trädgårdspåta! – vi är i full gång där ute och sånär som på topplager jord, staket och spaljéer, är Köksträdgård/Blomsterlandet klart för sommaren.. så bra, nu får bäddarna ligga till sig framtills direktsådd och förkultiverade småplanten hamnar där. Bara lite krattande kvar också, sen är hela gården gjord… jag drar ut på det sista in i det längsta, jag råkar nämligen älska att kratta, hehe..

-Göra ett kampanjjobb jag är hjärtinnerligt stolt över. Och med det kommer goda recept som ni får ta del av! Håll utkik!

-Skola om småplant! … så mycket jag hinner. Det går både bra och dåligt där uppe i odlingsrummet, tycker jag… vill ni ha en kik inom kort snart, kanske?

-Ha helgdag tillsammans med alla barnen., utan pappan. Inte synd om mig/oss här hemma. Men tråk för pappan som ska iväg heldag och brandöva. Och tråk för oss som inte får vara med honom. Hjälten M<3

-Avsluta veckan med vad-vi-nu-önskar. LYX!

Önskar er alla en god vecka. Ta hand om er, allt ni bara kan. Så hörs vi under veckan!



Emmeli

Morotsbröd i långpanna!

Nu har tiden när vi vill leva ute maximalt, börjat. Men ändå är vi för förtjusta i hembakt bröd för att avstå det, dessutom är det jädrans dyrt med köpebröd. Vårbruk och trädgårdstider får samsas med olika varianter av finurligheten Långpannebröd, mao! Så himla smidigt och gott! Här ska ni få ett utav våra favoritrecept!

Morotsbröd i långpanna!

Vad du behöver, till enkelsats?

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Och så gärna några matskedar hela linfrön

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Hiva därefter i olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”orkar med”, men spara lite till utbakningen! Arbeta ihop med musklerna eller dra på assistenten. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i ugnen i cirkus 15 min på 220 grader.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Servera brödet med massa smör och ost! Och njut! In med allt som är kvar, i frysen och plocka sedan ut och värm eftersom du tänker äta. Då håller brödet sig saftigt och du upplever nybakt varje gång! Jag gör minst dubbelsats varje gång, det är inget jobbigare än enkelsats, promise!

Nu väntar ljuvliga söndagen på oss. Vädret är trålande även idag och vi fortsätter arbetet med anläggandet av nya Köksträdgården/Blomsterlanden.

Må gott idag!



Emmeli

Jag vill att du ska kunna kika in här och ha en god stund. Känna att jag är människa precis som du. Stark och skör, på samma gång. Få en glimt ur ett norrlandsliv på landet i höga kusten. Bland småungar, renoveringskaos och livet högt och lågt. Vi har disk-, och tvättberg, vi också. Men jag kanske för det mesta väljer att fånga något annat än just det i bild. Jag är nämligen en jäkel på att nästan bli förblindad av det vackra och fast besluten om att livet ska vara så själagott det bara går.

Välkommen hit, jag hoppas att du ska trivas! 

Följ Drömgårdsliv

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.